Endodonti

Kanal tedavisi nedir?

Kanal tedavisi, ölü, ölmekte olan ya da iltihaplı bir diş pulpasını (halk arasında yaygın olarak ‘sinir’ olarak bilinir) tedavi etmek için kullanılan yöntemlerin genel adıdır. Ana amacı sorunlu bölgeyi eski formuna kavuşturarak tekrar fonksiyonel hale getirmektir.
Endodontoloji veya endodonti, kanal tedavisi sanatı ve bilimidir. Endodonti, ana bilim dalı olarak birçok üniversitemizde lisans ve lisansüstü düzeyinde okutulmaktadır.
Bir diş pulpası ağız veya dişe gelen bir darbe, derin diş çürümesi, çok derin bir dolguya tepkime, dişte çatlak veya bölünme gibi sebeplerle iltihaplandığında veya nekrotik hale geldiğinde, endodontik tedavi gerekir. Zira nekrotik veya ölü sinirin varlığı bir apse oluşumuna yol açar.
Endodontik sorunlar sıklıkla ağrı ve şişlik ile birlikte akut bir fazda ortaya çıkar; ancak birçok durumda hasta semptomsuzdur ve rutin bir röntgen veya radyolojik görüntüleme yoluyla bir endodontik problemin varlığı net olarak teşhis edilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Endodontik tedavi bir ya da iki kez gerçekleştirilir ve endodontist ya da diş hekimi tarafından dişin üst kısmında küçük bir delik oluşturulur ve bir dizi ince eğe ile ölü ya da ölmekte olan posa çıkarılır. Kanallar doldurmaya izin verdikten sonra, tüm bakterilerin etkisiz kalmasını sağlamak için güçlü bir antibakteriyel solüsyon ile ıslatılır.
Bu antibakteriyel irrigasyonu takiben, kök kanalları küçük, steril kağıt konileri ile kurutulur ve daha sonra Gutta Percha adı verilen yumuşak kauçuk benzeri bir materyalle doldurulur.
Kök dolu dişin yönetimindeki son adım, kalıcı bir restorasyonun yerleştirilmesidir. Bazı durumlarda bu basit bir doldurma olabilir, ancak daha yaygın olarak bir taç veya karmaşık restorasyon gereklidir.